Monday, December 20, 2010

Dzien dobry!

Umbes-täpselt kaks nädalat tagasi saabusin Varssavi, ees ootamas ca 4 kuuline töölähetus. Siiatuleku plaan pandi idanema juba augustis ja siin ma siis lõpuks olen.
Siin tähendab Mokotowi linnaosa ja Valge Kivi tänavat. Korter on päris kena kahetoaline avatud köögi ja rõduga. Maja (nagu ka ümberkaudsed majad) tunduvad olevat ehitatud mitte rohkem kui 5a tagasi, aga eile avastasin siiski magamistoa seinas ühe üsna pika ja kõvera prao...

Esimesed kaks nädalat möödusid oma seniseid tööülesandeid ühele poola pani'le üle andes. Oeh, üsna läbi võttis see rääkimine ja seletamine ja näitamine. Aga neiu on planeerimise alal üsna kogenud, nii et saime ruttu järje peale.
Ausalt öeldes on sisimas hea tunne, et ei pea järgmised kolm kuud planeerimistööga tegelema. Nagu oleks raske koti õlalt maha visanud. Päris kõrini oli saanud juba. Nüüd ongi väike vaheldus - ja värskelt ja uute ideedega aprillist edasi :) .

Kohapealse elu-oluga väga veel tutvunud ei ole, aga paar tähelepanekut siiski:

- ühistranspordi kuukaardi saamiseks tuleb saata nö. ÜTkeskusesse oma andmed ja pilt (!). 2-3 tööpäeva möödudes pead kesklinna kaardile järgi minema. Läksin kaardile järgi, sain kätte ja tulin tulema. Mõne minuti pärast meenus, et keegi raha mu käest ju ei küsinud. Veidi juurelnud, meenus trammipeatuse kõrval olev masin. Selguski, et masin abil saab kaardile raha laadida ning ka tavalisi ühekordseid pileteid osta (viimaseid on 20-, 40-, 60- ja 90-minutilisi, 1 või 2 või 1+2 tsoonilisi, tipptunni ja mitte-tipptunni pileteid, jne, jne)
- Carrefour'is (~nagu Rimi Eestis) pead oma ostud kibekiirelt kotti toppima, sest peale PIIP tegemist on sul 80x100cm ala ja kui sa piisavalt kiiresti asju kotti ei pane, ei saa kassiir järgmist klienti teenindama hakata. Sellist asja nagu Eesti poodides, et kassiir suunab järgmise kliendi asjad nö.kõrvalrajale, Varssavis ma veel kohanud ei ole.
- poodidest veel niipalju, et mu meelest on vähemalt Tallinnas nö.kodupoodide süsteem parem. Ümbruskonnas jalutades leidub vaid selliseid pisikesi putkasi, kuhu mahub 3 klienti.
- talve ja tänavate suhtes pean mainima, et on meeldiv, et Eestis kasutatakse libedatõrjeks graanuleid. Varssavi tänavad on kaetud liiva ja soola seguga - jalanõud saavad ikka üsna määrituks
- Varssavi vanalinna jõuluturu peamärjukeseks on kuum õlu :) Ei ole julenud veel proovida, ehk tuleval nädalal mekib ära. Tore oli näha ka sel turul müügil neidsamu kõrvadega karvamütse, mis Raekoja jõuluturulgi müügil on ;)

Praegu mööduvadki päevad enamjaolt korter-töö-(pood)-korter marsruudil. Nädalavahetusel luusin ringi ja piilun jõulutuledes linna. Eelmisel nädalal ostsin tossud, nüüd saab ka tööpäevade õhtul mõned sörgikilomeetrid teha :P

1 comment:

kulmud sassis said...

nice,
poola on päris kreisi koht. see rimi teema tundub veidi imelik ja soe õlu kah, aga sellised asjad teevadki iga riigi eriliseks.
Igatahes naudi siis oma päevi seal ja ilusat jõulupühi ja tulevat uut aastat